Anttijuhani Tuominen Kaikki todella arvokas on ilmaista

Kanada laillistaa pöllöhöyryn, mitä sitten?

Tämä on ilouutinen monelle suomalaisellekin pössyttelijälle. Ystävä- ja kaveripiirissäni heitä on useita ja he kaikki ovat kiukuissaan suomalaisesta huumepolitiikasta. Heidän horisontista katsottuna kannabis ei ole huume lainkaan. Siitä voidaan olla toistakin mieltä.

Huume tai huumausaine on lähinnä juridistekninen termi, mikä tarkoittaa laitonta päihdettä. Esimerkiksi yksi ja sama pilleri voi olla laillinen lääke tai laiton huume riippuen siitä kenen kädessä se on. Jos miehellä on resepti diapam-pilleriinsä, se on juridisesti laillinen lääke, mutta jos hän antaa pillerin vaikkapa vaimolleen, molemmat, niin vaimo kuin aviomieskin syyllistyvät huumausainerikokseen. Lääketieteellisessä mielessä taas kaikki keskushermostoon vaikuttavat aineet voidaan myös määritellä huumeiksi. Silloin myös alkoholi, kahvi ja tupakka, kuten myös laillinen kannabis, pitää luokitella huumeeksi.

Epäilemättä kannabiksen laillistamisella on niin yksilön kuin yhteiskunnankin kannalta enemmän myönteisiä kuin kielteisiä seurauksia. Tämänhän pitäisi olla jo selvä asia. Kannabikseen keskittyvässä päihdepoliittisessa keskustelussa, jota täällä puheenvuorossakin usein käydään, unohtuu usein se, että kannabiksen vapauttaminen ei poista isoa ongelmaa. Mielestäni olisi hyvä, että pössyttelijät saisi pössytellä rauhassa, kuten nykyään tuon liuottimen (=alkoholin) läträäjät saavat humaltua ihan laillisesti. Mutta Suomessa on myös suuri joukko, arviolta vähintäänkin 30 000, muiden päihteiden käyttäjää jotka joutuvat hankkimaan aineensa edelleen epämääräisistä lähteistä, vaikka kannabis vapautuisikin.

Siteeraan YK:n huumetoimiston entistä päällikköä, Mario Costaa. Hän totesi ennen eroaan, että "huumausaineongelma planeetallamme on todellisuudessa varsin mitätön ongelma". Mitä hän tällä tarkoitti? Sitä, että maailmassa on arviolta 20-30 miljoonaa huumeiden ongelmakäyttäjää. Heidän hoitamiseen riittäisivät hyvin yksinkertaiset sosiaali- ja terveyspoliittiset, enimmäkseen samankaltaiset toimet, mitä kohdistetaan maailman väestössä valtaisasti suurempaan alkoholin väärinkäyttäjien joukkoon. Järeät oikeuspoliittiset toimenpiteet vain pahentavat heidän tilannettaan ja ne ovat myös kovin kustannustehottomia toimia. Myös tehokas ja rehellinen valistus voisi lieventää ongelmaa, kuten nykyään voidaan havaita tupakoinnoin kohdalla tapahtuneen.

Mario Costa totesi myös, että oikea ongelma on kansainvälinen huumerikollisuus, joka korruptoi yhteiskuntaa kaikkialla. Se korruptoi poliisin, oikeusjärjestelmän ja pankkijärjestelmän. Vuonna 2006 suuri amerikkalainen Wachovia-pankki kärähti liki 400 miljardin huumedollarin pesemisestä meksikolaiselle Sinaloa-kartelille. Sanktiot olivat sitten oma lukunsa. Ketään vastaan ei nostettu syytettä, mutta v. 2010 pankki lopulta maksoi liittovaltiolle 110 miljoonaa dollaria sakkoa huolimattomuudesta rahanpesulakien noudattamisessa. Jutun voi lukea esim. seuraavasta linkistä:

https://www.theguardian.com/world/2011/apr/03/us-bank-mexico-drug-gangs

Mario Costan mukaan USA:n pankkijärjestelmän sisällä pestään suurin osa Etelä-Amerikan ja Venäjän rikollisryhmien rahaa. Toisaalta USA on hyökännyt aggressiivisesti muiden valtioiden pankkijärjestelmien kimppuun, erityisesti Sveitsin. Jos tämä ei ole laaja-alaista yhteiskunnallista korruptiota, mikä sitten on?

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA on tehnyt koko historiansa ajan tiivistä yhteistyötä huumerikollisten, huumelordien ja huumeiden tuottajien kanssa Kultaisen kolmion alueella, etenkin Laosissa ja Thaimaassa, Sisilian Mafian ja Korsikan mafian kanssa. CIA pelasti Afganistanin oopiumviljelyn v. 2001 ja Etelä-Amerikan kartellien kanssa se hyvässä yhteisymmärryksessä torjunut vasemmistolaisten valtaannousupyrkimyksiä. Tästä aiheesta on tehty erityisen hyvin dokumentoitu tutkimus: Alfred McCoy The Politics of Heroin. Globaali huumepolitiikka on sotaisaa suurvaltapolitiikkaa, ja olisi erinomaisen tärkeää, että avaisimme silmämme tälle todellisuudelle. Huumekieltolain historia on jatkuvan epäonnistumisen historiaa, tämä kieltolaki on häpeäksi länsimaiselle demokratialle.

Oikea kysymys kuuluu: kuka hyötyy globaalista huumekieltolaista?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Cui bono? Poliiseille maassa kuin maassa huumausaineet - etenkin kannabis - ovat hyvä vihollinen. Tilastoissa näkyvät huumausaineiden käyttörikokset ovat suurimmalta osin pienien kannabismäärien hallussapitoja, mutta ne täyttävät tilastoja ja saavat määrärahat kivasti virtaamaan. Lisäksi hampuusi on vähäriskisempi ratsattava kuin pirirallia pyörittävät moottoripyöräjengit.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Hyvä vihollinen on huono ystävä. Merkillisintä on se, että ennen huumekieltolakia huumeongelmakin oli maailmanlaajuisesti aika marginaali ilmiö. Toisin sanoen tätä hyvää vihollista tarvitaan.

Tomi Tonnikala

Valtaosa Suomen kansalaisistakin on vielä liian lammaskansaa, ymmärtääkseen tällaisia suhteellisen simppeleitäkin asioita, että päästäisiin laittomien päihteiden dekriminalisointiin, ja mahdollisesti laillisen ja valvotun myynnin aloittamiseen. Hyvä kirjoitus kuitenkin ja näitä tarvitaan.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Hyvä kysymys kuuluu, miksi huumeita ei voitaisi ottaa aitoon yhteiskunnalliseen kontrolliin. Se on yksinkertaisin ratkaisu, mikä näyttää toimivalta ainakin Sveitsissä ja Portugalissa. Myös Tanskassa ja Hollannissa huumeongelma ratkotaan aivan toisenlaisilla resepteillä kuin meillä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Oikea kysymys kuuluu: kuka hyötyy globaalista huumekieltolaista?"

Valtaapitävät,rikolliset, armeijat. Kieltolaki on keino alistaa ihmisiä, ohjata heitä pelolla. Huumeet on hyvä vihollinen.

Huumeita vastaan on jo pitkään sodittu ja sitä kautta satojatuhansia ihmisiä on tapettu ympärimaailmaa. Sota on tappanut enemmän ihmisiä kuin huumeet. Onhan se järjetöntä.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Lisäisin tuohon listaan tietyt ainakin tiedusteluorganisaatiot ja tiettyjen maiden pankkijärjestelmän. Huumepolitiikalla on aina kahdet kasvot, julkinen ja salainen.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Eiköhän "huumerahan" vaikutus ole erittäin merkittävä maailman todelliseen bruttokansantuotteeseen ja sen määrä niin valtava että "huumerahan" liikkeille estetään "pankkikriisejä" tai jopa aiheutetaan sellaisia.

"Huumerahoilla" on rahoitettu kautta aikain monta vallankumousta tai politiikkojen tukikampanjaa. Sen merkitys on niin suuri maailmantalouteen, puhumattakaan yksittäisistä valtioista, ettei sitä pysty oikein edes käsittämään.

"Huumerahan" lisäksi merkittävä taloudellinen vaikutus on yhteiskunnan "väkivaltakoneistojen" ylläpidolla ja rahoituksella. Ilman "huumesotaa" Yhdysvaltain yksityisvankilabisnes tai poliisien ja DEA:n määrärahat ja työpaikkojen lukumäärä olisi paljon pienempi.

Yhteiskunta, tekniikka ja talous kehittyvät. Syntyy uusia tuotteita ja toimia-aloja. Vanhoja toimialoja "kuolee" tai niistä tulee tarpeettomia mutta se millä tulee aina olemaan kysyntää ovat ruoan, veden ja energian lisäksi päihteet.

Viini ja muut alkoholituotteet ovat säilyneet toimivana tuotteena tuhansia vuosia. Varsinainen oopium on erittäin marginaalinen päihde ja heroiinin asemakin on vähentynyt merkittävästi, mutta niiden tilalla on olemassa korvaavia synteettisiä tuotteita. Natsi-Saksan sotakoneiston suosima metamfetamiini on edelleen hyvin suosittu päihde. Tupakan suosio päihteenä on kestänyt satoja vuosia. Kahvin sijaiseksi ovat nousseet energiajuomat. Päihteissäkin on tapahtunut paljon kehitystä, mutta ihmisen tarve "päihtyä" ei ole kadonnut eikä katoa minnekään.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen Vastaus kommenttiin #9

Näinhän se on. Toki on kyseenalaistettava kieltolain yhteiskunnallinen hyöty ja mielekkyys. Ja muistutettava siitä, että tämä kieltolaki on ihan aito kalevalainen Sampo, joka loihtii rahaa paskasta ja tyhjästä. Jos eläisimme ilman kieltolakia, niin kokaiinin veroton kilohinta olisi sama, minkä suomalainen käyttäjä maksaa grammasta, jossa puhdasta ainetta on 20 %. Eli kieltolain ansiosta aineen arvo 5000 kertaistuu päätyessään jonkun sieraimeen. Mihin nämä massit päätyvät? Tiedämme sen kyllä.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen Vastaus kommenttiin #9

Näinhän se on. Toki on kyseenalaistettava kieltolain yhteiskunnallinen hyöty ja mielekkyys. Ja muistutettava siitä, että tämä kieltolaki on ihan aito kalevalainen Sampo, joka loihtii rahaa paskasta ja tyhjästä. Jos eläisimme ilman kieltolakia, niin kokaiinin veroton kilohinta olisi sama, minkä suomalainen käyttäjä maksaa grammasta, jossa puhdasta ainetta on 20 %. Eli kieltolain ansiosta aineen arvo 5000 kertaistuu päätyessään jonkun sieraimeen. Mihin nämä massit päätyvät? Tiedämme sen kyllä.

Käyttäjän SakuTuomi kuva
Saku Tuomi

Poliisihan se huono ystävä on eikä hampuusin mielestä hampuusilla ole vihollista. Eikä kukaan oikeiden vihollisten lisäksi tarvitse jotain kusetuspoppoota estämään väkivaltaisuuksia ahnetta tyhmää itseään Anttia huijaamaan aina pahempaan. Kipu ei ole pahin ihminen on vain niin tyhmä että jos on kaikkia niitä jo kusetettu uskovat ne samat hölmöt itseään kusettavaa.

Tämän lisäksi jokainen hampuusi on ylimmän auktoriteetin kanssa hyvissä väleissä ja hoitaa niin sosiaalisen kuin edustus toimintansa mallitietoisiksi.

Ne Antin uudet kaverit on pirinisti ja väärentäjä ja Antin helvetti hyväksyy omakseen niin paljon pahan muille tekemisen hyväksyttyään, Antti.

Tykkäsitkö?
Saku Tuomi

Kuoleman jälkeen Helvettiin joutuva oppii totuuden huumeista (tappavan vaarallinen aine jolla adiktoiva ominaisuus). (Samaa paskaa kaikki kuolevan)

Kaikkialla pitäsi olla sama sallimus joka on edes jossain maassa hyväksytty (hyvien asiain parista). Ja jokaisella kansallisuudella yhtä selvä ja proseduurinen metodiikka laittoman/pahan käsittelyn suhteen (ei ainoatakaan sallittuna) JA [Kaikkia autetaan hädissä jolloin sekin kykyisyys parantuu ja paranee.]

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Mitä Saku tulit vetäneeksi?

Käyttäjän SakuTuomi kuva
Saku Tuomi

Teillä keillä ei ole mitään vakaata elämän keskiötä ja vaativaa tarvetta luonnosta elämiseen (kyllä myös ihmisluonnon) ei minun mielestäni ole sanottavaa kieltolain kumoamiseen. Ne jotka haluavat ansaitsevat sekä laillisuuden mutta myös virkavallan avun ja oikeusavun kannabiksen ollessa kuitenkin kokonainen laji eikä meidän käytettyjä vaatteita ja muuta roskaa millä tehdään rahaa. Jos aikoinaan oli kyse siitä kiellon suhteen että lääkäriltä kysyttiin että onko tämä kessun korvaaja tuhoisaakin terveydelle ja missä suhteessa tupakkaan sitä, niin ei ole osaltani ihmettelemistä että lääkäri ei tiennyt mutta epäili että polttomenetelmä saattaisi olla hieman haitallista terveydelle. Sitten lyötiin jo arkku kiinni ja naulaa perään... Noh. Jokainen joka on kokeillut tietää että sehän yskittää vahvana... Jos et yskisi olisi keuhkosi kuorrutettu ylt-päältä kaikella ilman epäpuhtauksiin osallistuvilla aineksilla. Vanhana tupaakkamiehenä tiedän että myös on kysytty ja mietitty olisiko kannabiksella pois addiktion piiristä hakeutuvaaa terapeuttista sovellus-mahdollisuutta. Olen huomannut että kun minulla on edes mielellä että jokos saattais vihreään olla saumaa ja saumuria ole automaattisesti kavereiden kanssa juttusilla ja unohdan ostaa ja polttaa tupakkaa mutta myös: En koskekkaan viinaan. Se avasi silmäni. Se että osaan olla polttamatta kannabista taas on yksi kierto. Kun syksy on ja ulkosato kerätty menee pitkälle uudenvuoden jälkeen kunnes alan ajatella että jokos siemenen kylväisi... Nooh siinä Maaliskuun aluilla kiinnostaa laittaa että on sitten kesällä mistä polttaa. Se on myös merkintänsä ansaitsevaa jotten koskaan kun kännissä, tupakoissa ja pilvissä sekakäytön ollessa asia jaksanut ja viitsinyt kasvattaa vaan ostin sen mitä sain. Se oli tuhlausta. Raha paloi, pilvi leijui mutta kaikki loppui aina pian ja ei riittänyt setelit eikä vihreäkään. Vasta kun lopetin ostamisen ja elin pyhällä hengellä loppui kaupankäynti todella hhuonoissa olosuhteissa ja palautuminen luontoon alkoi. On myös huomattavaa jotta jos minulla olisi ollut yksikään (sponsori) joka olisi tarjonnut tilan, vuokralla tai ilmain. Olisin oppinut heti kokeiluista kotikasvatukseen(ainoa tie joka ei lokaan vie). Sitten pääsemme lempiaiheeseeni. MIKÄ ON KANNABIKSEN HYÖTYJEN ALHO
Kannabis nälättää urheilun päälle.
Tekee mieli juoda säännöllisesti muttei kuitenkaan juo paljoa kerralla kun on paranoija että jos ei ole mikroskooppisen tarkka loppuu hyvä kesken...
Ottaa asiat vakavammin kuin olisi välttämätöntä.
Kannabis nukuttaa illalla muttei kuitenkaan nukahda ennen kun ajatustyö on valmis ja kuu loistaa taivaalla.
Kannabis ravitsee aivotoimintaa jota oman kokemukseni mukaan ei esiinny juuri cbd-tuotteilla. Se ja parantava vaikutus on melkein yksin kannabiksen osatekijöissä.
Keuhkoissa (jos polttaa kannabista ilman tupakkaa) kannabis imeytyy seinämien läpi reguloiden verenkiertoa ja verenkierron tarvetta.
Kasvina tämä on aivan ihana. Kasvatus on sekä mukavaa että palkitsevaa. Juuri mikään ei ole luonnostaan yhtä fiksu kuin me pyhän hengen seurakunta, jotka otamme selvää palkitsemista miettiessä kuka tämän tänne tuotti ja toitotti? Minkä lähteestä minä saan itseni ravituksi? Sen palkitsen! Enkä muuta mieti. Joten mainokselle EI KIITOSTA;
Ja kytkykaupalle kielto.
Ei sämplää, Tälle Maistuu Jo lento!!

Toimituksen poiminnat